Apputvecklare (utbildning & övrigt)

Hem / Apputvecklare

Applikationsutvecklare, eller apputvecklare, är en gren inom systemutveckling som innebär att man arbetar med att skapa nya appar och underhålla befintliga appar på mobila enheter. Det här är en bransch under ständig förändring och som utvecklas väldigt snabbt.

Vad gör en applikationsutvecklare?

En applikationsutvecklare arbetar med att ta fram och skapa nya appar samt att förbättra och underhålla befintliga appar på olika mobila enheter, som till exempel smartphones eller surfplattor. Du får lära dig flera olika programmeringsspråk och att designa användarvänliga gränssnitt för såväl iPhone som Android.

Hur blir man apputvecklare?

Det finns flera utbildningar och vägar att gå för dig som vill bli apputvecklare. Många väljer att läsa en apputvecklar-utbildning på Yrkeshögskola, och dessa utbildningar brukar vara mellan 1–2 år långa, medan andra redan på gymnasiet väljer att läsa en bra grundutbildning. Läs mer om olika utbildningsvägar nedan!

Vem passar det här jobbet för?

Jobbet som applikationsutvecklare passar dig som är kreativ och som tycker om att hitta smarta och innovativa lösningar. Du bör vara tekniskt lagd och även tycka om att arbeta i en bransch som ständigt förändras och utvecklas.

Vad tjänar man?

En genomsnittlig apputvecklare-lön ligger på cirka 45 000 kr i månaden, enligt rektra.se.

Apputvecklare – utbildning

Yrkeshögskola: Vill du utbilda dig till applikationsutvecklare finns det flera vägar att gå och flera skolor att välja mellan. Ofta är det yrkeshögskolor som erbjuder apputvecklar-utbildning. IT Högskolan är ett exempel på en yrkeshögskola som gör det. Utbildningen ger dig spetskompetens inom applikationsutveckling, vilket IT-branschen efterfrågar och det är en bred utbildning som ger dig flera möjligheter med goda framtidsutsikter efter avslutad utbildning. Efter utbildningen kan du arbeta som applikationsutvecklare, applikationsprogrammerare eller applikationsspecialist.

Gymnasienivå: Redan på gymnasienivå kan du få en bra grundutbildning om du redan vet med dig att du kommer vilja jobba som applikationsutvecklare i framtiden. Då kan du exempelvis läsa Teknikprogrammet eller El- och energiprogrammet, men du kommer troligtvis behöva komplettera med en vidareutbildning, till exempel genom en yrkeshögskola.

Apputvecklare - jobb

Om du söker jobb som apputvecklare har du många valmöjligheter. Det är ett yrke som har goda framtidsutsikter och där det är många arbetsgivare som letar efter rätt kompetens.

Det finns specifika sidor som är nischade på lediga apputvecklare-jobb, som exempelvis utvecklarjobb.nu eller it-jobb.se, men sen finns det även mer generella sidor som till exempel ledigajobb.se som har en egen jobbportal inom mängder av yrken, där du enkelt kan söka efter jobb som apputvecklare och filtrera på önskad stad eller län.

Läs mer