Tellstick

Hem / Tellstick

En Tellstick är en styrenhet som används inom smarta hem – det vill säga ett hem som är anslutet till internet. Då styrs sådant som belysning, värme, musikanläggning, TV och annat med hjälp av en Tellstick. Det är smidigt för att du kan sättas på, stänga av och justera dina enheter med automatik.

Istället för att ha alla individuella delar uppkopplade för internet en och en är det ofta en bra idé att istället ha en central styrenhet som Tellstick, som de alla är uppkopplade mot. Du kan ställa in schemaläggning för att styra dem samtidigt eller din manuella styrning aktiverar eller deaktiverar de uppkopplade enheterna. Du kan därmed kontrollera alla från ett ställe, och du är inte beroende av att internetmottagningen i hemmet fungerar.

Du styr din Tellstick genom din mobiltelefon, surfplatta eller dator, och ställer in schemat på den på ett enkelt sätt med ett drag-och-släpp-baserat gränssnitt som inte kräver några kunskaper inom programmering. Telldus har producerat några olika modeller av Tellstick, varav den senaste heter Znet Lite v2.

Bästa Tellstick appen

Den officiella appen från Tellsticks utvecklare Telldus heter Telldus Live Mobile, och uppdateras regelbundet för förbättrad stabilitet och funktionalitet. Vissa har ändå problem med att få den officiella appen att fungera på rätt sätt, och även om webbversionen (som du kan använda via din dator) ofta är mer stabil väljer en del istället att använda sig av appar från tredjepartsutvecklare.

Några av de mest populära tredjepartslösningarna som många upplever som bästa tellstick appen är Tellprox och RemoteStick, som för de flesta användare har bättre stabilitet och ibland även bredare funktionalitet än den officiella appen. RemoteStick utmärker sig bland annat genom att ha stöd för widgets – vilket alltså låter dig styra din Tellstick och de uppkopplade enheterna direkt från hemskärmen på din mobil, istället för att du först måste öppna upp appen.

Trots till viss del bättre funktionalitet med tredjepartsappar bör du tänka på att det oftast utvecklas av entusiaster på fritiden, och att uppdateringar och buggfixar alltså inte kan garanteras.

Köpa tellstick

Tellstick säljs på många ställen i Sverige, och går bland annat att köpa via internet på webbutiker som Kjell & Company, Loh Electronics och Webhallen. Du kan även köpa en Tellstick, tillbehör och enheter som är kompatibla med den direkt via Telldus.

Är du osäker på vad det är som är kompatibelt med en Tellstick kan det dessutom vara en bra idé att titta på mer specialiserade butiker som Styra Hem, som märker upp vilka produkter som är kompatibla med varandra. I fallet Tellstick är det enheter som använder sig av 433 megahertz eller tekniken Z-wave.

Tellstick Net problem

Det kan uppkomma tekniskt strul med Tellstick Net – problem med den tidigare modellen av Tellstick – såsom problem med mottagning och räckvidd. Enligt Telldus ska den klara av kommunikation med enheter i båda riktningarna på omkring 30 meters avstånd, men du kan råka ut för sådant som störningar eller att väggar och annat i huset dämpar signalen och gör det svårare för den att ta sig fram.

Några tips som du kan prova på är;

  • byta ut den befintliga antennen mot en tredjeparts med bättre styrka
  • placera enheten högt och centralt
  • se till så att den inte är placerad i närheten av trådlösa nätverk som kan störa.

Läs mer